Christmas 2019 – Різдвяне служіння Церкви «Жива Надія», театральне дійство охоплює історію Різдва Спасителя

Святкове служіння це завжди виклик для будь-якого пастора. Тут вже не відбудешся звичайними штампами – потрібно напружуватися і вигадувати щось «таке», щось особливе, тим більше що народ нині досвідчений і хоче завжди незвичайне.

В цьому році ми вирішили відійти від звичної схеми «прославляння – діти – проповідь» і створити на сцені та в залі якусь візуалізацію різдвяних подій, описаних в Євангелії за допомогою сцен з основних подій:

  • Сповіщення ангелом Гавриїлом новина для Марії
  • Проголошення веління кесаря Августа
  • Явлення Янголів пастухам
  • Поклоніння пастухів народженому Месії
  • Принесення Ісуса в Храм на 40-й день
  • Прихід волхвів до Єрусалиму
  • Поклоніння волхвів і принесення дарів Спасителю в Назареті

Хотілося при цьому максимально зберегти достовірність подій, згідно з текстом Писання і хронології. Під час більшості різдвяних постановок в стилі "вертеп" і царі і пастухи чомусь разом виявляються в Віфлеємі. Воно і зрозуміло – так набагато простіше – відстрілялися за один раз та й по всьому. Але при уважному вивченні Біблійного оповідання ми бачимо, що є великий часовий розрив між цими двома відвідинами. Але головне навіть не в цьому. Найважливіше завдання це передати настрій епохи, занурити глядача в атмосферу того часу і зробити його учасником, нехай навіть і пасивним, тих подій, про які ми розповідаємо.

Коли сюжет Стародавньої Книги оживає перед очима – це справляє враження, змушує задуматися, переосмислювати, здавалося б давно знайомі ідеї. Ми отримали від Христа Велике доручення – нести звістку Євангелія всім людям. Часто члени церкви хочуть це робити, але не завжди знають як. Найпростіше що їм представляється можливим – це запросити людину на Богослужіння і Різдво якнайкраще підходить для цього завдання. Але якщо християнин не буде впевнений в тому, що йому не доведеться соромитися за рівень подачі Євангелія в його рідній церкві, то він ще десять разів подумає, а чи варто запрошувати гостей. Адже всім відомо, що перше враження вдруге провести не вдасться, тому варто задуматися і вкласти сили, гроші і час в серйозну підготовку святкування Різдва в церкві.

В цьому році ми намагалися як ніколи раніше – були задіяні всі, хто міг і хотів грати на сцені, шили костюми, робили декорації, докуповували додаткові мікрофони, чоловіки відрощували бороди для відповідності епосі, проводилися репетиції. І результат був приголомшливим – люди виходили на покаяння, багато гостей були здивовані масштабністю заходу, ми почули безліч хороших відгуків, і головне – Господь був прославлений!

Нехай Бог благословить усіх нас намагатися принести більше слави нашого Спасителя і привести більше людей до Його Царства.


Останні новини

Відео